Geplaatst op

Vakantie

Vanwege de vakantie is de BLCN van 24 juli tot en met 16 augustus gesloten. Vanaf 17 augustus zijn we weer het werk . Indien u een dringende vraag heeft, kunt u een mail sturen naar info@blcn.nl. Dit mailadres wordt 2x per week geopend. Dringende zaken worden dan opgepakt, de rest pakken we na 17 augustus op. We wensen u een fijne, vitale , zonnige zomer toe en spreken u graag na onze vakantie.

Geplaatst op

De impact van Leefstijl en de coronacrisis

Gepubliceerd: juni 2020
Leestijd: 7 minuten
Door: Celeste van Rinsum
Initiatief namens BLCN: adviseur Zorgbeleid Anne-Marie Janssens

Het is een gekke periode voor iedereen, over heel de wereld. De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor bijna iedereen in Nederland en zo ook voor leefstijlcoaches en hun coachees. Eén van die gevolgen is de verandering in leefstijl. Er is al veel geschreven over de invloed van de situatie op de leefstijl van mensen. In dit artikel zullen van een aantal Nederlandse onderzoeken de resultaten gebundeld worden. En wordt beschreven welke rol je als leefstijlcoach in deze crisis kunt spelen en waar je je als leefstijlcoach nu goed op kunt richten.

Leefstijl
Is er een relatie tussen corona en obesitas?
Er zijn aanwijzingen dat personen met obesitas een hoger risico hebben op het krijgen van het coronavirus. Deze personen hebben meer vetcellen, wat de kans dat het virus zich kan uitbreiden vergroot [1]. In vetweefsel worden ontstekingsstoffen geproduceerd. Doordat er in het lichaam chronisch lichte ontstekingen zijn, werkt het immuunsysteem minder goed en ben je vatbaarder voor de griep en infecties [1-2]. Aan de andere kant zijn mensen die ondervoed zijn, te weinig bewegen, chronische stress of slaaptekort hebben kwetsbaarder bij een ernstige virusinfectie [2]. Het opvallende kenmerk van het coronavirus is ook nog dat het zich hecht aan cellen in de longen, darmen en vetweefsel. Deze theorie moet echter nog wel uitgebreider onderzocht worden [1].

Coronamaatregelen
Wat is de invloed van de coronamaatregelen op de gezondheid?
Vanuit iresearch [3] hebben we een overzicht gemaakt van verschillende Nederlandse onderzoeken, die gekeken hebben naar de invloed van de coronamaatregelen op de gezondheid. Hierbij blijkt dat we minder bewegen ten opzichte van de periode vóór de maatregelen. We eten ongeveer even gezond als voorheen en we slapen iets minder goed. Ons mentaal welbevinden is enigszins verslechterd, zo zijn we bijvoorbeeld somberder en meer gestrest geworden. Hoewel veel volwassenen aan de onderzoeken hebben deelgenomen, zijn niet alle onderzoeksgroepen representatief voor de rest van de bevolking. Daarnaast is het lastig om goed antwoord op deze vraag te geven, omdat de coronasituatie nog maar kort bezig is.

Bedrijfsleven
Hoe kan je als leefstijlcoach een bijdrage leveren in deze coronacrisis?
Thuiswerken heeft zo z’n voordelen: men wordt er in deze crisis effectiever en productiever van, men voelt meer vrijheid om werk op een eigen manier in te delen, de reistijd valt weg en daardoor is de ecologische voetafdruk kleiner [4]. Maar nu we al een tijd lang thuiswerken en digitaal vergaderen komen de nadelen aan het licht. De lichamelijke aspecten van een ‘echt’ gesprek zijn van vitaal belang en verkleinen de kans op een depressie [5]. Daarnaast ligt een ongezondere leefstijl op de loer. Je hoeft niet meer van vergaderruimte naar je eigen werkplek te lopen en (ongezonde) voeding is makkelijker te pakken. Daarom is het nu een mooie kans voor leefstijlcoaches om hierop in te haken. Hoe kan je bedrijven ondersteunen bij gezondere en gelukkigere werknemers?

Gemeentelijk sociaal domein
Welke rol kan je als leefstijlcoach binnen het sociaal domein hebben?
Veel gemeenten zijn zich nu meer bewust van de impact van een gezonder leven en zetten in op het verminderen van een lage gezondheidsvaardigheden [6-7]. Mensen met lage gezondheidsvaardigheden vallen bij verschillende instanties vaak tussen wal en schip, gezien hun complexe situatie. Nu hebben ze ook grotere kans op het krijgen van psychische klachten en het hebben van schulden. Als leefstijlcoach kan je deze doelgroep begeleiden in het nemen van eigen regie. Ook kan je gemeenten adviseren in hoe ze gezonde leefstijl nog meer kunnen inzetten in het sociale domein, zoals binnen de Gezonde School.

Zorgsector
Waar kan je als leefstijlcoach je op richten binnen de zorgsector?
Binnen zorggroepen is een mooie trend te zien: ze zijn het belang van leefstijl en zorgprogramma’s meer gaan waarderen. Zorggroepen ontwikkelen hun eigen leefstijlprogramma of kopen een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in. Ook wordt het belang van het inzetten van leefstijlinterventies nu vaker beschreven (in relatie tot het coronavirus) [8]. Aan de andere kant is de zorgsector nu volop in verandering. Zullen we na de crisis weer terugvallen naar de zorg zoals die was? En zullen er meer verwijzingen naar de GLI plaatsvinden nu blijkt dat een ongezonde leefstijl een risicofactor is op het krijgen van het COVID-19-virus? Leefstijlcoaches kunnen hier mooi op inspelen door het belang van leefstijl bij zorginstanties onder de aandacht te brengen en met hen mee te denken over de juiste aanpak.

Voorlopig is dit het laatste artikel van de reeks geschreven door Celeste van Rinsum, vanwege de komst van haar tweede kindje.

Referenties

 1. De Visser, E. (2020). Overgewicht lijkt een factor van belang bij corona. Volkskrant, 2 april 2020.
 2. Halberstadt, J., & Seidell, J. (2020). Overleven begint bij gezonder leven en eten. Het Parool, 29 maart 2020.
 3. iresearch. (2020). Corona initiatieven. Gepubliceerd op 20 mei 2020, http://iresearch.nl/onze-projecten-blog/corona-onderzoeken.
 4. Arboned. (2020). Alles over gezond thuiswerken en het coronavirus. Gepubliceerd op 13 mei 2020, https://www.arboned.nl/wat-u-moet-weten/arbeidsrisico-s-verminderen/thuiswerken.
 5. Desmet, M. (2020). Waarom digitale gesprekken zo uitputtend zijn. Gepubliceerd op 5 juni 2020, https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/waarom-digitale-gesprekken-zo-uitputtend-zijn/article-opinion-1606309.html?cookie_check=1591812964.
 6. Van den Muijsenbergh, M. (2020). Dakloos en het coronavirus – zorg voor mensen in sociaal ongunstige situaties. Pharos, 23 april 2020, https://www.pharos.nl/nieuws/dakloos-en-het-coronavirus-zorg-voor-mensen-in-sociaal-ongunstige-situaties/.
 7. Movisie. (2020). Corona maakt online toegankelijkheid voor gemeenten topprioriteit. 9 tips voor een toegankelijke gemeente. Gepubliceerd op 28 april 2020, https://www.movisie.nl/artikel/corona-maakt-online-toegankelijkheid-gemeenten-topprioriteit.
 8. Lifestyle4Health. (2020). Wetenschappelijke notitie over de relaties tussen COVID-19, metabole ontregeling, weerstand en leefstijlinterventies.
Geplaatst op

Je planning optimaliseren? Acht slimme tips en één handige app

Als (zelfstandig) coach heb je vaak veel verschillende werkzaamheden te organiseren: naast scholing, intercollegiaal overleg, netwerkbijeenkomsten, marketing en administratie is er natuurlijk ook het contact met je klanten.
Hoe drukker je het krijgt, hoe belangrijker het wordt om je workflow in de gaten te houden.

In een uitwisseling in de Facebook-groep bleek dat niet iedere coach evengoed bekend is met de voordelen van een goede planner en de mogelijkheden van een online-planning-programma zoals Calendly.
Carolien Linnemann (www.waagcoach.nl) heeft speciaal voor jullie hierover een artikel over geschreven met slimme tips om efficiënter te plannen en hoe je daarbij gebruik kan maken van Calendly.

Calendly is een online-afspraken-planner die je kan (laten) inbouwen op je website, maar ook via een aparte landing page kan gebruiken. Je kan hiermee zelf bepalen welke afspraken zichtbaar zijn en welke ‘persoonlijk’ moeten blijven. De persoonlijke afspraken zijn dan alleen te plannen wanneer jij de directe link hiervoor met iemand deelt. Op de website van Carolien vind je een voorbeeld van hoe het er op je website uit kan zien.
In de gratis versie heb je de optie om één soort afspraak (event) te maken, bijvoorbeeld een belafspraak van 20 minuten. Dit kan al voldoende zijn als je (potentiële) klanten alleen de optie wil bieden om jou contact met hen op te laten nemen. Als je meerdere opties wil inrichten moet je hiervoor de premium variant nemen voor ongeveer €7 euro per maand.
Calendly is grotendeels in het Engels, maar de pagina’s die jouw klanten gaan zien, kunnen wel volledig in het Nederlands worden weergegeven.

Hieronder nog een paar planning-tips (met en zonder Calendly) die mij helpen om mijn drukke agenda overzichtelijk te houden en mijn workflow optimaal laten zijn. Lees hiervoor ook in elk geval mijn laatste tip, die misschien wel op nummer 1 had moeten staan.

 1. Houd rekening met jezelf
  Houd in je planning rekening met een goede verdeling van gesprekken, groepsbijeenkomsten of trainingen, feestdagen en schoolvakanties én geef jezelf ook regelmatig een aantal dagen ‘vrij’ om zakelijk of privé in te vullen naar jouw behoefte.
  Omdat ik het nu drukker heb, staat er op doordeweekse dagen standaard een uur pauze in mijn agenda waar dus niks kan worden ingepland.
  Voel je ook niet verplicht om de hele dag beschikbaar te zijn en geef jezelf ruimte voor de administratieve taken maar ook persoonlijke ontspanning en beweging.
  Practice what you preach 😉
 2. Deel je dagen in per onderwerp
  Door mijn taken en onderwerpen te bundelen kan ik er mijn volle aandacht op richten en houd ik mijn workflow gemakkelijk vast. Zelf gebruik ik een Bullet Journal om per maand en per week een overzicht te maken van mijn to-do’s, dit geeft een richtlijn voor het indelen van mijn dagen. Soms houd ik een hele dag vrij voor de administratie, of om content te schrijven. Dit kan natuurlijk ook een dagdeel zijn. Andere blokken ben ik beschikbaar voor klantcontact. Het liefst maak ik hierin ook nog onderscheid in het soort gesprek zoals intakes, evaluaties of leefstijl- en voedingsanalyse.
 3. Houd overzicht
  Het is belangrijk dat je in jouw planning weet wat je aan afspraken kan verwachten en dus ook wanneer je beschikbaar wilt zijn voor afspraken. Misschien heb je vaste dagen of blokken die je ‘open’ wil zetten voor een afspraak al dan niet afhankelijk van een specifieke momenten of locaties.
  Hoe drukker je het hebt, hoe zorgvuldiger je hierin moet zijn, vergeet zeker op drukke dagen dus niet om ook je pauzes in te plannen.
 4. Koppelingsmogelijkheden in Calendly
  In Calendly kan je meerdere agenda’s koppelen, zo zou je ook je privé agenda kunnen koppelen zodat in je planning rekening wordt gehouden met je leven naast je werk.
  Naast agenda koppelingen biedt Calendly nog vele andere koppelingen onder andere met meerdere videoconferentie programma’s. Dit is allemaal te vinden op de pagina ‘integrations’. Na het koppelen kies je bij het aanmaken van het event bij de locatie voor bijvoorbeeld Zoom. Dit zorgt ervoor dat er direct een Zoom meeting wordt gecreëerd bij het maken van de afspraak.
 5. Event-instellingen personaliseren
  Je kan heel veel opties instellen in een event dat je aanmaakt op Calendly. Denk hierbij aan de basisinstellingen zoals de tijdsduur, locatie, hoever er vooruit kan worden gepland, hoeveel tijd er tussen de afspraken moet zitten en natuurlijk je beschikbaarheid.
  Bij de geavanceerde instellingen kan je een maximumaantal afspraken per dag instellen en voorkomen dat afspraken (te) kort van tevoren worden ingepland.
  Je kan de bevestigings- en annuleringse-mail aanpassen naar een meer persoonlijk bericht en tevens kan je in die mail een link naar documenten of andere pagina’s toevoegen. Ook kan je events klonen of de beschikbaarheid en overige instellingen kopiëren van een ander event.
 6. Groepsevents, ook handig voor je aanwezigheidsregistratie
  In Calendly kan je ook groepsevents maken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een workshop met een maximumaantal deelnemers hebt, of een groepsprogramma zoals CooL aanbiedt. Nu er geen ‘live’ groepsbijeenkomsten plaats kunnen vinden is het soms lastig om goed overzicht te houden van wie er wanneer aanwezig is. Door deelnemers te vragen zich aan te melden voor een event via Calendly heb je direct een digitale presentielijst. Voor elke CooL-groep heb ik een apart event aangemaakt en moet ik de bijeenkomsten handmatig invoeren. Dit is even werk maar het helpt wel in de aanwezigheid, mede omdat deelnemers een herinnering ontvangen. Ik heb de herinneringsmail voor de groepsbijeenkomsten ingesteld op 48 uur.
 7. Uitnodigen
  Door je planner op je website te zetten maak je het makkelijk om ‘open’ afspraken in te plannen. Voor de persoonlijke afspraken zal jij zelf een link moeten delen met de genodigden. Hiervoor biedt Calendly verschillende opties;
 • Een link naar het event, hiermee kan de genodigde altijd naar de afspraak en zelf kiezen welk beschikbaar moment hem of haar uitkomt.
 • Een eenmalige (single use) link; deze kan de genodigde eenmalig gebruiken om naar de planner van deze afspraak te gaan. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken als je een gratis consult weggeeft.
 • Creëer een lijstje met opties die direct zichtbaar zullen worden wanneer je de tekst plakt in je email. Zo heeft de genodigde direct zicht op de mogelijkheden.
 • Ad hoc; als je de Calendly app of browser plug-in hebt, dan kun je ter plekke een eenmalige afspraak aanmaken. Dit is handig als je in een email een voorstel wil doen voor een meeting. Ook hierbij kan je meerdere opties bieden zodat de genodigde zelf kan kiezen wat uitkomt.

  Door per event de beschikbaarheid in te stellen kun je sturen op wat je die dag te doen krijgt, bijvoorbeeld alleen individuele gesprekken van CooL-deelnemers of videogesprekken. Als je liever afwisseling hebt dan kopieer je de beschikbaarheid van het andere event. In je dashboard kan je dit op meerdere events tegelijk toepassen.

Kom je ergens niet uit? Calendly heeft een hele database met video’s om alles uit te leggen en een goede klantenservice (in het Engels).

Geplaatst op

Advies NZa: zorg op afstand tijdelijk toestaan

De richtlijnen van het RIVM houden in dat er tot en met 6 april geen face-to-face contact kan zijn met deelnemers, om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Een maatregel die, zeker bij kwetsbare mensen, zeer noodzakelijk is.

Er is nu goed nieuws voor iedereen die een CooL-groep begeleidt: de NZa heeft bericht dat zij adviseren om online begeleiding tijdelijk toe te staan voor de GLI. Intussen wordt gesproken met ZN over instemming door de verzekeraars zelf. Lees hier het bericht van NZa.

Het Expertisecentrum Leefstijlinterventies brengt intussen in kaart welke alternatieve manieren van zorg door coaches worden ingezet, zodat er ook een duidelijke uitspraak komt over wat wel en niet declareerbaar is. Mail je idee?n dus naar het Expertisecentrum Leefstijlinterventies. De verzamelde informatie gaat naar Zorgverzekeraars Nederland.

Intussen zoekt de BLCN ook naar systemen om AVG-proof digitale consulten te voeren. We houden je op de hoogte!

Geplaatst op

Coronamaatregelen: de ALV wordt verplaatst

Vanmiddag heeft premier Rutte nadere maatregelen omtrent het Coronavirus aangekondigd. De maatregelen zijn als volgt:

 • Iedereen blijft thuis bij klachten
 • Evenementen met meer dan 100 personen worden afgelast
 • Dit geldt ook voor musea en sportbijeenkomsten
 • Beperk het bezoek aan ouderen en kwetsbaren
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Geen werkbijeenkomsten van meer dan 100 personen
 • Voor kwetsbare groepen: vermijd het openbaar vervoer
 • Deze maatregelen zijn van kracht t/m 31 maart 2020
 • Daarnaast is inwoners van Brabant eerder deze week al gevraagd te matigen met het aangaan van sociale contacten

Inmiddels zijn er al diverse bijeenkomsten, vergaderingen en trainingen afgelast.

De Algemene Leden Vergadering is er voor alle leden en dus ook leden die in Brabant woonachtig zijn, zijn van harte welkom. Daarnaast bestaat de BLCN inmiddels uit veel meer leden dan de grens van 100. Wij willen graag gehoor geven aan het RIVM en bijdragen aan het indammen van deze pandemie.

Derhalve hebben wij als bestuur het besluit genomen de ALV van 27 maart a.s. te annuleren en op te schorten tot nader orde. Zodra wij hiervoor een nieuwe datum hebben gepland laten wij jullie dit z.s.m. weten.

Geplaatst op

Landelijke maatregelen Coronavirus

Tijdens de persconferentie over het Coronavirus op 12 maart zijn nieuwe maatregelen aangekondigd die tenminste tot en met 31 maart van kracht zijn. Van belang voor het werk als leefstijlcoach zijn de volgende maatregelen:

 • Mensen met verkoudheidsklachten of andere milde gezondheidsklachten moeten thuis blijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd contact met ouderen en kwetsbare mensen. Dit kunnen ook mensen zijn met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten.
 • Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast

De BLCN raadt je aan om de RIVM richtlijnen te volgen, ook voor het uitvoeren van groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken voor de GLI. De beslissing over het laten doorgaan van afspraken en groepsbijeenkomsten ligt bij de leefstijlcoach zelf en bij de betreffende groep.

Geplaatst op

Het kostenplaatje van de leefstijlcoach

Gepubliceerd: maart 2020
Leestijd: 7 minuten
Door: Celeste van Rinsum
Coauteurs: Ester Janssen en Nicole Philippens
Initiatief namens BLCN: adviseur Zorgbeleid Anne-Marie Janssens

Dit artikel is gebaseerd op de resultaten van de ‘tarief-enquête’ onder leefstijlcoaches, vanuit het Expertisecentrum Leefstijlinterventies (ELI). Voor zo’n nieuwe beroepsgroep als de leefstijlcoach is het een belangrijke vraag hoeveel je als coach vergoed krijgt. Dit geldt voor zowel mensen die overwegen om een opleiding tot leefstijlcoach te volgen als voor reeds opgeleide leefstijlcoaches. Nu de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) al één jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering, hebben we meer inzicht gekregen in de kosten en opbrengsten van het vak.

Kosten

Wat zijn de kosten als je een leefstijlcoach bent?

Er komen heel wat kosten bij kijken als je als professioneel leefstijlcoach aan de slag wilt gaan. Ten eerste is het noodzakelijk om een lidmaatschap bij de BLCN hebben. Vervolgens moet je jezelf registreren bij de Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg (KABIZ) en bijscholingsactiviteiten volgen, vergelijkbaar met de werkwijze zoals die geldt voor andere zorgprofessionals. Er kunnen ook afsluitkosten van een abonnement in het kader van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) bij komen.

Wat betreft bedrijfsvorming komen er kosten bij voor een beroeps-/bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maatregelen die getroffen moeten worden rondom privacy voor de AVG, het onderhouden van een website en het hebben van foldermateriaal, plus telefoon- en reiskosten.

Om een groep te draaien kan het zijn dat je de huur van de ruimte moet betalen voor de groeps- en individuele sessies (inclusief koffie en thee). Het materiaal (zoals print-outs, snelhechters en portokosten) kan per groep zon €50 kosten.

Wanneer je als leefstijlcoach in de zorgsector werkzaam bent, komen er kosten voor computersystemen bij. In dat geval zijn er verschillende software abonnementen nodig, enerzijds om te declareren en te communiceren met zorgprofessionals en anderzijds voor verslaglegging. Dit verschilt per zorggroep of zorgsetting en betreft de aansluiting van respectievelijk VECOZO, Zorgdomein en Zorgmail.

Leefstijlcoaches die de CooL-interventie uitvoeren zijn ook kosten kwijt voor de aanschaf van een jaarlicentie, het volgen van de startinstructie, eventueel de CooL-training en de aanschaf van meetinstrumenten voor de resultaatmeting (een weegschaal en meetlint, als dat niet bij de zorggroep aanwezig is).

Uren

Wat zijn directe en indirecte uren?

Directe uren zijn vaak makkelijk om uit te rekenen. Dit zijn de gesprekken met de cliënten in de vorm van groeps- en individuele bijeenkomsten. Bij de indirecte uren kan je denken aan het voorbereiden van de bijeenkomsten, maar ook het afstemmen met bijvoorbeeld de huisarts, praktijkondersteuner en collega?s valt hieronder. Als zzp-er komen er nog uren bij voor bijscholing, intervisie, marketing, administratie en declaraties. Zoals ik eerder al schreef, kost het opbouwen en onderhouden van een netwerk ook tijd. Voor CooL-leefstijlcoaches komt er nog extra tijd bij voor de resultaatmeting.

Vergoeding

Hoeveel salaris krijgt de leefstijlcoach?

Het maximum NZa-tarief voor het uitvoeren van een GLI in 2020 is ?813,03 exclusief btw per cliënt over een periode van 24 maanden [1]. Omgerekend is dit een uurtarief van €59,51 per uur [1]. Het blijkt uit de tarief-enquête van de ELI dat er grote verschillen zijn tussen zorggroepen in hoeveel ze de leefstijlcoach daadwerkelijk vergoeden. Dit gaat van €533 naar €750 tot aan het maximumtarief. Als je direct met zorgverzekeraars contracten hebt afgesloten, verschilt het per zorgverzekeraar wat ze vergoeden. Zo vergoedt CZ 85% van het maximumtarief [2].

Wanneer je als zzp-er opdrachten uitvoert bepaal je zelf het tarief. Om een idee te krijgen wat je kan vragen, heeft de BLCN indicaties gegeven voor verschillende typen opdrachten en het bijpassende tarief [3].

Ervaringen

Wat levert de GLI nog meer op naast geld?

Wij zijn benieuwd naar wat de GLI voor jou, als leefstijlcoach, nog meer heeft opgeleverd. Welke positieve ervaringen heb je tot nu toe gehad als ondernemer; en wat heeft jou hierbij geholpen? Heb je naast het uitvoeren van een GLI ook andere producten of diensten aangeboden als leefstijlcoach? En heb je een mooi voorbeeld hoe je kosten-effectiever kunt werken? Je kan jouw ervaringen delen met jouw collega leefstijlcoaches in de Facebook-community van de BLCN of door een e-mail te sturen naar de BLCN.

Referenties

 1. https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_264711_22/
 2. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/01/de-leefstijlcoach-kan-zelf-amper-rondkomen-a3968902
 3. https://blcn.nl/ufaqs/welk-tarief-hanteert-een-leefstijlcoach/
Geplaatst op

Vacature Assessor KABIZ

20 december 2019

De Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland heeft plaats voor een nieuwe assessor, die de opleidingen tot leefstijlcoach en de na- en bijscholingen gaat beoordelen.

Wat verwachten wij van jou

Dat je:

 • kennis hebt van PE-online of snel nieuwe digitale systemen kan aanleren (uiteraard m.b.v. een werkinstructie);
 • aangeleverd lesmateriaal (op afstand) kunt beoordelen;
 • de beoordelingen goed en duidelijk kunt onderbouwen met een korte toelichting;
 • actuele kennis hebt van wat een (leefstijl)coach is en doet;
 • minimaal op hbo-niveau geschoold bent;
 • als leefstijlcoach werkzaam bent;
 • kennis hebt van onderwijs- en examenprogramma?s;

Verder ben je:

 • onafhankelijk en objectief;
 • systematisch en proceduregericht;
 • kritisch met een open houding;

Wat wij jou bieden

 • beoordeling van ingediende scholingen tegen een uurtarief van ? 60,-
 • een open werksfeer met korte communicatielijnen;
 • de mogelijkheid om op afstand (vanuit huis) te werken;
 • een rol in het bewaken van het niveau van een nieuwe, belangrijke beroepsgroep;

Interesse?

Heb je interesse om assessor te worden bij KABIZ? Stuur dan uiterlijk 31 januari 2020 je motivatie met CV naar info@blcn.nl.

Geplaatst op

Interview over zorgbeleid in De Eerstelijns

Onze adviseur Zorgbeleid, Anne-Marie Janssens, gaf voor De Eerstelijns haar visie op wat er nodig is om aan de toenemende (toekomstige) zorgvraag te voldoen.

Wat is in de regio (nog meer) nodig om organisatie van (voor)zorg en ondersteuning te verbeteren en zo te voldoen aan de (toekomstige) zorgvraag? V??r het zomerreces van 2020 brengt het kabinet hierover een contourennota uit die wordt besproken in het parlement. De Eerstelijns vraagt kenners bouwstenen aan te dragen. Een van hen is Anne-Marie Janssens, adviseur Zorgbeleid BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland).

?Sinds januari 2019 wordt in ons land meer ingezet op preventie. Het opnemen van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in het basispakket van de zorgverzekering geeft mensen met een verhoogd gezondheidsrisico de kans onder begeleiding hun leefstijl te verbeteren op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning. De huisarts verwijst door en vindt langzaamaan de weg naar de GLI-uitvoerders. Het begin is er, de resultaten van de eerste deelnemers zijn positief. Het doel is een afname van zorgvragen op de langere termijn.”

Het hele artikel is te lezen op:
https://www.de-eerstelijns.nl/2019/12/nieuwe-jaar-advies-anne-marie-janssens/

Geplaatst op

Leefstijlcoach kan hulp van zorggroep goed gebruiken

Gepubliceerd: december 2019 
Leestijd: 5 minuten
Door: Celeste van Rinsum
Initiatief namens BLCN: adviseur Zorgbeleid Anne-Marie Janssens

Zorggroepen

Wat is een zorggroep?

Het eerste jaar dat de gecombineerde leefstijlinterventies (GLI?s) vanuit de basisverzekering worden vergoed zit er bijna op. We hebben met z?n allen heel wat werk verricht, waarbij we veel konden uitproberen en waarvan we veel hebben geleerd. Nu dit eerste implementatiejaar achter de rug is, blikken we terug op de rol van de zorggroepen met betrekking tot de GLI?s. 

Nu GLI?s vanuit de basisverzekering vergoed worden, spelen zorggroepen hier een belangrijke rol in. In Nederland zijn er zo?n 115 zorggroepen. Zorggroepen zijn overkoepelende organisaties voor eerstelijns zorgprofessionals bij de co?rdinatie van chronische ziekten [1]. Zij sluiten contracten met zorgverzekeraars af in een bepaalde regio voor de uitvoer van zorgprogramma?s [2]. De GLI is een voorbeeld van zo?n programma, dat door een zorggroep ingekocht kan worden.

Contracten afsluiten

Wat is de rol van zorggroepen voor leefstijlcoaches?

Zorggroepen maken met elke zorgverzekeraar afspraken over wat ze in hun regio aan willen bieden, zoals het aanbieden van GLI?s. Op de zorgvinder per zorgverzekeraar is te zien welke zorggroepen al gecontracteerd hebben [3]. Zorgverzekeraars sluiten graag met zorggroepen contracten af, waarbij de leefstijlcoach onderaannemer is om de GLI uit te voeren [4]. Op die manier wordt de ketenzorgstructuur versterkt en lopen de declaraties, verwijzingen en de terugkoppeling naar de verwijzers via het systeem van de zorggroep. Wanneer in een regio de zorggroep geen GLI?s heeft ingekocht, kunnen de vrijgevestigde leefstijlcoaches rechtstreeks met elke zorgverzekeraar apart afspraken maken en contracten afsluiten, behalve bij Zilveren Kruis (inclusief de dochtermaatschappijen). Bij DSW wordt alleen gecontracteerd met BIG-geregistreerden [4].

Netwerk

Hoe kunnen leefstijlcoaches een plek in de eerstelijnszorg verwerven?

Het nieuwe vak van leefstijlcoaches is voor veel zorgprofessionals nog relatief onbekend. Zoals ik vorige maand schreef, vindt men het niet altijd duidelijk wat nu verschillen met andere professionals zijn. Om meer bekendheid te krijgen, onder andere bij de zorggroep, is het van belang om persoonlijk contact met partijen uit het netwerk te hebben. Wanneer ze een gezicht bij jou als leefstijlcoach hebben en jullie elkaar een keer gesproken hebben, dan is het voor hen makkelijker om te begrijpen wat je doet en om dit ook aan bijvoorbeeld pati?nten uit te leggen. Hiervoor zijn ondernemerschapseigenschappen van belang, zodat je jezelf goed kan profileren [5].

Preventie

Zijn er voordelen voor de zorggroepen?

Meer dan de helft van de volwassen Nederlandse bevolking heeft overgewicht [6]. Het RIVM heeft een schatting gemaakt dat ongeveer 3,5 miljoen volwassenen in aanmerking komen voor de GLI [7]. Voor zorggroepen is het aantrekkelijk om zorg aan te kunnen bieden voor deze doelgroep, omdat verwacht wordt dat bij hen veel gezondheidswinst te boeken is. Daarnaast kan een GLI als preventieve maatregel ingezet worden bij de groep mensen die nog geen obesitas hebben, maar wel een hoog risico hierop.

Volgen

Wat gaat er komend jaar veranderen?

Het contractproces wordt voor zorggroepen eenvoudiger gemaakt. In 2020 en 2021 geldt voor hen een volgbeleid [8]. Dit betekent dat er alleen met de preferente zorgverzekeraar in de regio een contract afgesloten hoeft te worden en dat de overige zorgverzekeraars de gemaakte afspraken volgen. Dit volgbeleid geldt niet voor vrijgevestigde leefstijlcoaches, die moeten dan nog met alle verzekeraars aparte afspraken maken [4].

Meer samenwerking

Gedurende het eerste implementatiejaar van de GLI in de basisverzekering zijn er steeds meer positieve geluiden vanuit zorggroepen gekomen en is het aantal zorggroepen dat de GLI heeft ingekocht gestegen. Door deze ontwikkelingen ziet het er positief uit voor de samenwerking tussen zorggroepen en leefstijlcoaches.

Referenties

 1. www.ineen.nl
 2. Nederlandse Zorgautoriteit. (2010). Uitvoeringstoets: Mededingingsanalyse zorggroepen. Samenwerken en concurreren in ketenzorg.
 3. https://www.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/gecombineerde-leefstijlinterventie/erkende-gli-basisverzekering
 4. https://www.leefstijlinterventies.nl/stappenplan-contractering/
 5. Van Rinsum C, Gerards S, Rutten G, Van de Goor I, Kremers S (2018). Coaching op Leefstijl (CooL) interventie: de leefstijlcoach als spin in het web? Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, 96(5), 189-193.
 6. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie
 7. Van Giessen A, De Wit GA, Wendel-Vos W, Feenstra TL (2018). Budget impact analyse van gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Raming van het benodigde budget bij opname van de GLI in de basisverzekering. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
https://www.zn.nl/338067458/Nieuwsbericht?newsitemid=4297228288