NZa-tarieven GLI voor 2025 vastgesteld

De NZa heeft de GLI-tarieven voor 2025 vastgesteld. De BLCN heeft via het Technische Overleg van de NZa input geleverd aan het proces van het opstellen van de nieuwe tarieven. “We hebben laten zien wat ons vak inhoudt en dat wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.”

Dit zijn de tarieven voor 2025

Intake                              91,26
Behandelfase                  204,22
Onderhoudsfase             106,41

Een van de onderdelen van deze tariefstijging betreft het normatieve arbeidskostencomponent (nac). Namens de BLCN hebben enkele leden hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Beleidsadviseur Sione Brugman: “In het kostenonderzoek van 2021 werd gebruik gemaakt van het nac uit 2013, dus zeer verouderd. Dat is nu geüpdatet en dat is van groot belang, want in 2013 waren er nog geen leefstijlcoaches.”

“Elke tariefstijging is fantastisch, maar het zijn maximum tarieven en we zijn ongelofelijk afhankelijk van het concernbeleid van de zorgverzekeraars”, aldus Brugman. “Daar zijn we eigenlijk aan overgeleverd, dus het is leuk dat de tarieven stijgen, maar dat wil nog niet zeggen dat onze leden ze ook uitbetaald krijgen. Sommige zorgverzekeraars zeggen preventie hoog in het vaandel te hebben staan, maar laten dat niet blijken uit hun tarieven voor de GLI.”

Zorgverzekeraars zijn het niet eens met de gemiddelde groepsgrootte. Brugman: “Zij willen die op 10 zetten, terwijl die nu van 7 naar 8 gestegen is. Met een hogere gemiddelde groepsgrootte zou het tarief dalen. Verder vinden ze kwaliteit heel belangrijk. Op dat punt hebben BLCN-leefstijlcoaches een streepje voor, want ons nieuwe herregistratiebeleid en het invoeren van het jaarlijkse individuele ontwikkelingsplan spreekt in ons voorbeeld.”

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten