BLCN-coach uitgelicht: Hannie Piels

Als leefstijlcoach is mijn motto: als het goed voelt, doe het. Als het niet goed voelt, doe het niet. En onthoud: je moet helemaal niks.

In 2019 stuitte ik op berichten over basiszorg GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) en wist ik meteen dat dit mijn roeping was. Als leefstijlcoach kon ik mijn ervaring als fysiotherapeut, docent levensbeschouwing, mede-ontwikkelaar van onlinezelfmanagementprogramma’s voor chronisch zieken, en mijn kennis van NLP en Systemisch werken combineren. Sinds 2021 bied ik met veel plezier het COOL-traject aan.

Eerder, ik was 52, werd ik uitgedaagd om de Mont Ventoux op te fietsen. Het was een zware strijd op weg naar de top. Elke moeizame trap op de pedalen bracht me dichter bij mijn doel. De aanmoediging van mijn gezin, de energieboost van studentenhaver en het verfrissende water waren mijn steunpilaren. Het voelde als een enorme overwinning toen ik de top op eigen kracht bereikte.

Mijn persoonlijke ervaringen geven mij een drive om deelnemers aan te moedigen om zelf inzicht te krijgen in hun mentale en fysieke welzijn. Bij leefstijlverandering draait het om meer dan alleen voeding en beweging. Stress en slecht slapen spelen namelijk ook een grote rol. Ook zelfacceptatie en zelfwaardering, hoe je als persoon in het leven staat, hebben een grote invloed op leefstijlgewoonten. Ik geloof in maatwerk, omdat elke persoonlijke situatie uniek is.

Volhouden is moeilijk voor veel COOL-deelnemers, maar ik herinner ze er altijd aan: als de verandering past en goed voelt, komt er beweging. Het gevoel van ‘moeten’ verdwijnt en maakt plaats voor motivatie. Voorbeeld van een klein stapje met effect: Een van mijn deelnemers kon ’s avonds, na haar werk, niet afblijven van de paprikachips. Mijn voorstel de paprikachips met aandacht, langzaam en genietend heel bewust te gaan eten. Op deze manier bleek ze er niet meer van te genieten. Nu eet ze geen paprikachips meer.

Sinds september 2023 begeleid ik rokers naar een rookvrij leven met het ‘Rookvrij en Fitter-programma’. Ook dit traject is een uitdaging en vergelijkbaar met het beklimmen van een bergtop.

De fysieke uitdaging van mijn 52ste ligt achter me, maar mijn passie voor het begeleiden, stimuleren en uitdagen van mensen blijft. Ik hoop dat ik, als leefstijlcoach, tot aan mijn pensioen mensen kan begeleiden bij het stap voor stap bij het verbeteren van hun leefstijl. Een leefstijl op maat die goed voelt.

Meer informatie www.bonstato.eu

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten