BLCN-coach uitgelicht: Bertina van Dolder

“Als je focust op het resultaat, zul je niet veranderen; als je focust op verandering, zul je resultaat zien.”

Precies dát. We zijn zó vaak geneigd om ons vooral te focussen op resultaat. Alleen, om resultaat te bereiken is het werkbaarder om je te richten op dat wat daaraan bijdraagt: je gedrag. Toch? Dáár zit je invloed.

Ik ben Bertina van Dolder, leefstijlcoach en sinds jaar en dag mateloos geboeid door leefstijl en gedragsverandering. Tegelijkertijd weet iedereen met een béétje levenservaring dat gedragsverandering hartstikke lastig is. Geloof me, ik ook.

Daarom heb ik mijn praktijk Het Leefstijlburo opgericht. Om mensen die écht willen veranderen te coachen naar blijvende gedragsverandering voor mentale en fysieke gezondheid. Zodat ze meer gaan doen wat voor hen werkt. Het ultieme doel is natuurlijk dat mensen daardoor een betekenisvoller en waardevoller leven kunnen leven. Dat ze dát kunnen doen waar het voor hen écht om draait.

Van weten naar doen

Mensen die mijn hulp zoeken zeggen vaak: “ik weet heus wel hoe gezonder te leven, alleen ik doe het niet. Of ik doe het even en dan stop ik er weer mee.” Herkenbaar en menselijk. Ik geloof dan ook niet dat nóg meer kennisdeling ervoor zorgt dat je opeens wél verandert. Ik geloof meer in het aanleren van vaardigheden voor meer eigen regie en zelfzorg die het verschil zullen maken. Want hoe meer eigen regie en zelfzorg hoe vanzelfsprekender je het vindt om keuzes te maken die goed voor je zijn. Ook als het leven lastig is. In het persoonlijke traject wat ik aanbied ‘Je Moet Niks’ (ontwikkeld door psycholoog Heidi Stiegelis) ligt de focus op het ontwikkelen van die zelfzorg en regie. Heel gaaf om die ontwikkeling van de trainee mee te lopen. Ja je leest het goed, trainee. Trainen = oefenen en dat is wat deelnemers van dit korte en persoonlijke programma dagelijks doen.

Wij weten meer dan ik

Een motto wat al jaren met mij meegaat is: “wij weten meer dan ik”. Het is voor mij het uitgangspunt dat de coachee meer in huis heeft dan hij of zij zelf ziet. En de basis in mijn samenwerking met coachees: samen kijken naar wat al wél lukt. Ik merk dat coachees aan het eind van ons gesprek verrast zijn over zichzelf: ‘ik kwam negatief binnen maar nu we het samen zo bespreken merk ik dat er veel dingen goed gaan.” En zo is het. Het samenwerken sluit ook aan bij mijn werk als docent voor leefstijlcoaches bij LeefstijlcoachAcademy. Als ik érgens mijn ervaring kan delen dan is het wel op die plek. Wat mij betreft de kers op de taart. Hoewel, het aller allermooiste is dat appje van een coachee die trots een klein stapje vooruit deelt. Je begrijpt, daar doe ik het voor.

Kijk ook eens op mijn website om meer over mijzelf en mijn programma’s te weten te komen: hetleefstijlburo.nl

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten