BLCN: Dreigend tekort aan leefstijlcoaches met aanstaande diabetescrisis

De BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) voorziet een ernstig tekort aan leefstijlcoaches met de aanstaande diabetescrisis die onderzoekers aan de Maastricht University deze week voorspelden. Naast de huidige leefstijlinterventies is het noodzakelijk om een gezondere omgeving voor alle Nederlanders te creëren om te voorkomen dat het aantal mensen met diabetes snel stijgt. 

BLCN beleidsadviseur Sione Brugman: “Het is dweilen met de kraan open als we alleen interventies ontwikkelen voor de mensen die al overgewicht of diabetes hebben. We hebben prachtige richtlijnen, een mooie netwerkaanpak en goede interventies, maar we doen aan symptoombestrijding. Je moet ongelooflijk hard werken om in deze obesogene samenleving een gezonde leefstijl te bereiken. We worden verleid tot ongezonde keuzes, terwijl we verleid tot gezonde keuzes moeten worden. De gezonde keuze moet de makkelijke keuze worden!”

Als reactie op het onderzoek stellen ook hoogleraar diabetologie Hanno Pijl en hoogleraar psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag Anne Roefs dat er bredere maatregelen getroffen moeten worden om de diabetescrisis af te wenden. De hoogleraren stellen dat het in de huidige consumptiemaatschappij té lastig is om gezonde keuzes te maken en dat daarvoor drastische maatregelen nodig zijn. Volgens hoogleraar Pijl moeten we ons zelfs afvragen of aanbieders van ongezond voedsel, zoals fastfoodketens, überhaupt een plek moeten hebben op de voedselmarkt. De BLCN onderschrijft hun standpunt en is blij dat meer aandacht is voor een ingrijpendere aanpak.

Voor het afwenden van de diabetescrisis zijn volgens de BLCN twee zaken nodig: een gezondere leefomgeving en interventies die mensen ondersteunen bij gedragsverandering, zoals de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie). Brugman: “De zorgkosten stijgen de pan uit, maar gaan voor het grootste deel naar de tweede lijn, terwijl we juist in collectieve preventie moeten investeren om het stijgende aantal mensen met overgewicht, obesitas en diabetes terug te dringen. En dat begint met beleid van de overheid.”

Het gebrek aan gezonde leefomgeving is een veelbesproken onderwerp tijdens groepsbijeenkomsten van de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie). “Onze leefstijlcoaches bespreken met hun cliënten wat ze zelf kunnen doen zich te wapenen tegen alle ongezonde keuzes die iemand op bijvoorbeeld een station tegenkomt onderweg naar huis. Zorg dat je zelf eten meeneemt, eet van te voren iets gezonds, neem een andere route, pak de trap in plaats van de roltrap, enzovoorts. Onze leefstijlcoaches zijn er om te ondersteunen bij het aanleren van deze nieuwe, gezondere gewoontes. Nu de omgeving nog gezonder!”

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten