Gezonde lessen voor alle brugklassers in Harderwijk

Alle brugklassers in Harderwijk krijgen in de eerste helft van het schooljaar een ‘gezonde les’ aangeboden. Deze interactieve lessen gaan in op de voeding, het beweeg- en slaapgedrag van de scholieren. Leefstijlcoach Sonja Kramer geeft de lessen: “We krijgen positieve feedback.”

Na meerdere jaren werken als leefstijlcoach binnen en buiten de GLI had Sonja Kramer van GeSonder Leefstijlcoaching een goede samenwerking met de buurtsportcoaches van GA! Harderwijk. Zij gaven al Pauze Sport op middelbare scholen en zochten een samenwerking voor de verdieping op leefstijl. “GA! Harderwijk en ik hebben toen een plan gemaakt en GA! Harderwijk zijn met alle directeuren van de middelbare scholen om tafel gaan zitten”, vertelt Kramer. “Zij stonden direct achter ons voorstel om naast Pauze Sport ook de Gezonde Lessen aan te bieden. We hebben vorig schooljaar eerst een pilot gedraaid op één school en sinds dit jaarvorig jaar gaan we langs alle eerste klassen van alle middelbare scholen in Harderwijk om een gastles te geven.”

Brugklassers
Kramer en haar collega’s kozen specifiek voor brugklassers. “De overgang van de basisschool naar de middelbare school is zo groot! Ineens kunnen ze naar de stad in de pauzes, kunnen ze ongezonde dingen kopen voor de lunch. Zitten ze nog langer op hun telefoon en slapen ze minder. Ze moeten nog leren hoe ze hiermee omgaan. Tijdens de lessen gaan we ze niet zeggen wat wel en niet moet, maar laten we ze zelf over allerlei leefstijlonderwerpen nadenken.”

Suikertest
De lessen zijn interactief opgebouwd, met leuke oefeningen als een suikertest, of een hoeveelheid groenten op een bord leggen waarvan ze denken dat dat voldoende is. Kramer: “We hebben het naast allerlei voedingsonderwerpen ook over beweging en slaap. We bespreken de beweegrichtlijn en in een extra uur wordt een door de buurtsportcoachesontwikkelde fit-test bij ze afgenomen door hun eigen gym docenten. Deze fittest wordt aan het eind van het jaar herhaald, zodat ze hun progressie kunnen zien.”

Te weinig slaap
Naast voeding en beweging wordt er veel aandacht aan slaap besteed. “Als het met slaap al verkeerd gaat, lukt al het andere ook niet”, aldus Kramer. “Elke les gaan er schrikbarend veel brugklassers bij het groepje staan die maar drie tot vijf uur slapen per nacht. De mobiele telefoon wordt vaak meegenomen naar de slaapkamer. Ze krijgen nauwelijks nog rust. Door met ze in gesprek te gaan hierover, proberen we ze te laten inzien wat dit met hen en hun schoolprestaties doet.” Bij elke les zit altijd de mentor erbij. Voor de orde, maar zeker ook voor de monitoring, mocht er iets gesignaleerd worden wat voor de school belangrijk is om over een leerling te weten. “De feedback die we krijgen is heel positief”, vertelt de leefstijlcoach.

Budget
De Gezonde Lessen worden deels gesubsidieerd en deels betaald uit het budget van de scholen zelf. Elk jaar moet er opnieuw budget worden aangevraagd via de gemeente. Sonja Kramer ziet de Gezonde Lessen als een model wat één op één vertaald kan worden naar andere gemeenten. Haar tip aan BLCN-leden die dit ook willen opzetten: “Start met navraag bij de buurtsportcoaches. Zij hebben meestal al een samenwerking met de scholen in de regio. Of benader de directeuren van de scholen. De gemeente staat veel verder af van het probleem van ongezonde scholieren, maar scholen raakt dit meer omdat zij de schoolprestaties achteruit zien gaan als scholieren amper energie hebben omdat ze niet ontbijten, slecht eten en te weinig slapen. En begin met de brugklassen. Niet alleen zijn dat nog makke lammetjes die sneller iets over gezondheid aannemen dan als ze in hogere klassen zitten, ze hebben echt hulp nodig bij de overgang naar meer vrijheid om de middelbare school.”

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten

Zoeken op blcn.nl