Het BLCN Lidmaatschap

Op de volgende pagina’s vind je alles over ons lidmaatschap.

Home » Lidmaatschap

Wil je lid worden van de beroepsvereniging voor leefstijlcoaches in Nederland? Dat kan natuurlijk!

Voordelen van lidmaatschap

Het lidmaatschap van onze vereniging brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Hierdoor kun jij je zorgeloos bezig houden met coachen van je klanten.

Geaccrediteerde opleidingen

Je beschikt over een diploma van een geaccrediteerde opleiding, als je de opleiding hebt gestart nadat de accreditatie is verleend.

Beroepsprofiel leefstijlcoach

In het beroepsprofiel staan de competenties en gedragscode van de BLCN leefstijlcoach omschreven. Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering van de BLCN.

Voorwaarde voor deelname

Leden van de BLCN worden opgenomen in het register van leefstijlcoaches, dat wordt ondergebracht bij Kabiz als beheerder. Voor lidmaatschap gelden er voorwaarden.

FAQ

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen? 
Neem dan contact met ons op.

De volledige lidmaatschapsvoorwaarden vind je hier.

Helaas is dit niet mogelijk. Post hbo-opleidingen hebben in Nederland geen hbo-status, dus voor het formeel vaststellen van hbo-niveau om toelating te geven tot het register van leefstijlcoaches op hbo-niveau hebben we vooralsnog als enige mogelijkheid om een hbo- of wo-diploma te laten tonen. Ook als op jouw leefstijldiploma post HBO staat. 

We realiseren ons dat er leefstijlcoaches zijn die de kennis, vaardigheden en ervaring hebben om een uitstekende leefstijlcoach te zijn, maar geen hbo- of wo-diploma hebben. Ook beseffen we hoe zuur dat kan zijn. De keuze om deze harde eis te stellen heeft twee belangrijke achtergronden. De eerste is dat het beroep qua niveau gelijkgeschakeld wordt met bijvoorbeeld diëtisten en fysiotherapeuten. Dit zijn beide beroepsgroepen met een hbo-diploma. Een post hbo-diploma heeft geen hbo-status en is niet voldoende om het hbo-niveau te garanderen. Dit geldt onder andere richting zorgverzekeraars, in het kader van het aanbieden van zorg binnen het basispakket van de zorgverzekering, de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) Om het hbo-niveau van onze leden te garanderen, moet dus een ander hbo of wo diploma worden getoond.

De tweede reden is dat leefstijlcoach een relatief nieuw beroep is, dat zich nog moet bewijzen. Er is nog veel onwetendheid en veel scepsis (“de term leefstijlcoach zegt niets”, “iedereen kan zich zo noemen”, “de achtergrond en het niveau variëren”, etc.). Hoe duidelijker we het niveau van onze leden kunnen garanderen, des te meer steun geeft het de beroepsgroep. Als de eis van het hebben van een hbo of wo diploma niet strikt wordt gehandhaafd bij de BLCN, ontstaat een direct vaagheid en subjectiviteit bij het aannamebeleid voor nieuwe leden. Iedereen heeft zijn eigen argumentatie om aan te tonen dat hij hbo werk- en denkniveau heeft.

Als BLCN hebben we besloten om het belang van de beroepsgroep als geheel voor te laten gaan op de wens van de mensen zonder hbo of wo diploma. Mede omdat het toelaten van deze groep ertoe zou leiden dat bepaalde kansen voor de hele groep zouden vervallen en de groep zonder hbo-diploma dus ook niet het gewenste profijt van het lidmaatschap zou hebben.

Een overzicht van geaccrediteerde opleidingen vind je hier.

Met een BLCN leefstijlcoach is jouw weg naar een gezonde leefstijl in goede handen.