Beroepsprofiel Leefstijlcoach

beroepsprofiel leefstijlcoach

De hbo leefstijlcoach is een professional die mensen begeleidt.

beroepsprofiel leefstijlcoach

Een BLCN leefstijlcoach staat voor kwaliteit

Een BLCN leefstijlcoach is hoogopgeleid en staat garant voor kwaliteit. 
Waarom dat zo belangrijk is, lees je hieronder.

Leefstijlcoach is een titel die niet beschermd is. Nu is het (nog) zo, dat in theorie iedereen zichzelf leefstijlcoach kan noemen. Weet dus dat er ook veel niet-gecertificeerde leefstijlcoaches zijn, die slecht (of zelfs helemaal niet) geschoold zijn.

Daarom is het belangrijk dat je let op de kwalificaties en opleiding van een leefstijlcoach. Als je kiest voor een leefstijlcoach die het ‘keurmerk’ van de BLCN voert, dan kies je voor betrouwbaarheid en kwaliteit.

BLCN leefstijlcoaches hebben minimaal een Hbo vooropleiding afgerond. Daarnaast hebben zij een geaccrediteerde post-Hbo opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Deze is gebaseerd op het functieprofiel van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Ook voor zorgverzekeraars is dit een eis, wanneer zij een traject (een Gecombineerde Leefstijlinterventie; GLI) vergoeden. Met andere woorden: alleen BLCN leefstijlcoaches kunnen vergoed worden vanuit je zorgverzekering.

Onze leefstijlcoaches voldoen dus aan strenge kwaliteitscriteria, waaronder de verplichting tot regelmatige bij- en nascholingen. Hierdoor ben je als cliënt altijd verzekerd van een deskundig opgeleide coach, die jou begeleidt naar het best haalbare resultaat van jouw gestelde doelen.

De voordelen van een BLCN leefstijlcoach

Met een BLCN leefstijlcoach ben je verzekerd van kwaliteit. Hij of zij begeleidt jou naar jouw gestelde doelen en voorkomt dat jij verstrikt raakt in de veelheid aan goedbedoelde adviezen om je heen. Want er zijn zoveel tips, tricks en tools – alleen al op het gebied van voeding. Maar wat is waar? Hoe moet jij nu een voedingspatroon aanleren waar je baat bij hebt? 

Tijdens de post-Hbo opleiding leert een leefstijlcoach feiten van fabels te onderscheiden over alle leefstijlonderwerpen, waaronder voeding. Hierdoor krijg jij gegarandeerd goede voorlichting en eerlijke informatie. Een leefstijlcoach weet bijvoorbeeld of bepaalde voeding wel of niet goed is. Uiteraard gaat het altijd om het volledige voedingspatroon. Krijg je wel de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen? Hoe ziet jouw energieverbruik eruit en hoe past een bepaald eetpatroon hierbij? De leefstijlcoach bekijkt dit samen met jou. Samen bepalen jullie een voedingspatroon dat past bij jou. Jouw situatie, jouw leefstijl en jouw doelen.

De werkwijze van een BLCN leefstijlcoach

Hbo-geschoolde BLCN leefstijlcoaches werken volgens een vaste, wetenschappelijk onderbouwde methode: motiverende gespreksvoering. Dit betekent dat jij als cliënt aan het roer staat. Jij bent leidend in de gesprekken en je bepaalt uiteindelijk zelf wat jij wilt en wat jou helpt. De leefstijlcoach kan op methodische wijze een leefstijlanalyse maken en interventies ontwikkelen. Deze helpen jou om jouw leefstijldoelen te bereiken met gedragsverandering. Bijvoorbeeld meer lichaamsbeweging, gezonder eten, voldoende ontspanning en omgaan met stress.

Downloads

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Het volledige BLCN beroepsprofiel

In het beroepsprofiel staan de competenties en gedragscode van de BLCN leefstijlcoach omschreven. Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering van de Beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches Nederland.

Kwaliteitscriteria Leefstijlcoaches

Alleen Leefstijlcoaches die lid zijn van de BCLN en een geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach of het individuele accreditatieproces via TCI hebben doorlopen kunnen zich in dit kwaliteitsregister laten inschrijven.

Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Met een BLCN leefstijlcoach is jouw weg naar een gezonde leefstijl in goede handen.