Lid worden
van BLCN​

Lidmaatschap

Bij de BLCN geniet je van een aantal lidmaatschap voordelen.

Lidmaatschap
Home » Aanmelding Lidmaatschap

Stap 1: Controleer eerst de voorwaarden voor lidmaatschap

  1. Check eerst of je lid van ons kunt worden. Hiervoor heb je een erkend hbo/wo diploma nodig, de richting maakt niet uit. Je leest hier hoe je kunt herkennen of je een erkend HBO/WO diploma hebt. Meer informatie hierover vind je hier.

De tweede voorwaarde om lid van ons te worden is dat je geslaagd bent voor een door ons geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach. Het is geen probleem als je je diploma nog niet fysiek hebt, maar je moet wel je examens gehaald hebben. Je leest hier of jouw opleiding door ons geaccrediteerd is.

Heb je een opleiding gedaan die niet door ons geaccrediteerd is maar vind je dat je wel voldoet aan ons beroepsprofiel? Dan kun je een individuele accreditatie procedure doen, meer informatie vind je hier.

Stap 2: Voldoe je aan de voorwaarden? Doorloop dan ons aanmeldproces

Je vraagt het lidmaatschap aan door ons aanmeldproces te doorlopen. Hierbij maak je automatisch een account aan voor de ledensite en beschik je dus over inloggegevens.

Kwaliteitsregister Leefstijlcoaches

Bij de aanmelding voor het lidmaatschap van de BLCN meld je je tegelijkertijd aan voor het Kwaliteitsregister Leefstijlcoaches. Je ontvangt 1 factuur voor zowel de contributie en het kwaliteitsregister voor het lopende kalenderjaar en eenmalige administratiekosten.

Let wel op: als achteraf blijkt dat de door jou ingevoerde gegevens niet kloppen waardoor je geen lid van ons kunt zijn, dan krijg je je betaling niet terug. 

Stap 3: Uploaden documenten 

Tijdens het aanmeldproces vragen we je om 2 diploma’s te uploaden 

1. Je HBO of WO diploma, het liefst een gewaarmerkt kopie of digitaal diploma uittreksel van je hbo of WO diploma via DUO. Je leest hier hoe dit werkt in DUO. Erkende HBO/WO diploma’s verkregen via een EVC procedure bij een HBO/WO instelling, worden ook door ons erkend.

2. Een origineel gewaarmerkte kopie van het certificaat/diploma van een geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach of een verklaring dat je het individuele accreditatieproces via TCI hebt doorlopen.

In de meeste gevallen krijg je binnen twee weken na het halen van je examen je diploma in handen. Duurt dit bij jou veel langer? Dan kun je aan je opleidingsinstituut vragen of ze via PE online door willen geven dat jij geslaagd bent. 

Let op: je moet wel al geslaagd zijn, je kunt geen lid van ons worden als je nog in opleiding bent. 

 De volgende stap is het uploaden van een beveiligd kopie van  jouw ID bewijs zodat we kunnen controleren of jij inderdaad de persoon bent die de diploma’s heeft gehaald. Je leest hier hoe je een beveiligd kopie kunt maken.

     Hierna vragen we je om je persoonsgegevens en bedrijfsgegevens. Heb je alles ingevuld, dan kun je via Ideal betalen en ontvang je van ons een factuur. 

     De contributie voor 2023 bedraagt € 185,- excl BTW. De eenmalige inschrijfkosten zijn € 25,- excl BTW. De kosten van het kwaliteitsregister zijn € 35,- per jaar (geen BTW). Omdat we een vereniging zijn, werken we met kalenderjaren. We berekenen je contributie en bijdrage Kwaliteitsregister om naar het aantal dagen dat je nog lid bent in dit kalenderjaar. Het bedrag op de factuur kan er daardoor een beetje gek uitzien, maar zo betaal je wel precies wat je gebruikt. 


Stap 4: Check lidmaatschap

Na controle en goedkeuring van je diploma’s ontvang je een e-mail met de bevestiging dat je lid van ons en kwaliteitsgeregistreerd bent. Je krijg je lidmaatschapsrechten en je kunt je profiel invullen op onze website.

 

FAQ

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen? 
Neem dan contact met ons op.

De volledige lidmaatschapsvoorwaarden vind je hier.

Helaas is dit niet mogelijk. Post hbo-opleidingen hebben in Nederland geen hbo-status, dus voor het formeel vaststellen van hbo-niveau om toelating te geven tot het register van leefstijlcoaches op hbo-niveau hebben we vooralsnog als enige mogelijkheid om een hbo- of wo-diploma te laten tonen. Ook als op jouw leefstijldiploma post HBO staat. 

We realiseren ons dat er leefstijlcoaches zijn die de kennis, vaardigheden en ervaring hebben om een uitstekende leefstijlcoach te zijn, maar geen hbo- of wo-diploma hebben. Ook beseffen we hoe zuur dat kan zijn. De keuze om deze harde eis te stellen heeft twee belangrijke achtergronden. De eerste is dat het beroep qua niveau gelijkgeschakeld wordt met bijvoorbeeld diëtisten en fysiotherapeuten. Dit zijn beide beroepsgroepen met een hbo-diploma. Een post hbo-diploma heeft geen hbo-status en is niet voldoende om het hbo-niveau te garanderen. Dit geldt onder andere richting zorgverzekeraars, in het kader van het aanbieden van zorg binnen het basispakket van de zorgverzekering, de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) Om het hbo-niveau van onze leden te garanderen, moet dus een ander hbo of wo diploma worden getoond.

De tweede reden is dat leefstijlcoach een relatief nieuw beroep is, dat zich nog moet bewijzen. Er is nog veel onwetendheid en veel scepsis (“de term leefstijlcoach zegt niets”, “iedereen kan zich zo noemen”, “de achtergrond en het niveau variëren”, etc.). Hoe duidelijker we het niveau van onze leden kunnen garanderen, des te meer steun geeft het de beroepsgroep. Als de eis van het hebben van een hbo of wo diploma niet strikt wordt gehandhaafd bij de BLCN, ontstaat een direct vaagheid en subjectiviteit bij het aannamebeleid voor nieuwe leden. Iedereen heeft zijn eigen argumentatie om aan te tonen dat hij hbo werk- en denkniveau heeft.

Als BLCN hebben we besloten om het belang van de beroepsgroep als geheel voor te laten gaan op de wens van de mensen zonder hbo of wo diploma. Mede omdat het toelaten van deze groep ertoe zou leiden dat bepaalde kansen voor de hele groep zouden vervallen en de groep zonder hbo-diploma dus ook niet het gewenste profijt van het lidmaatschap zou hebben.

Een overzicht van geaccrediteerde opleidingen vind je hier.

Met een BLCN leefstijlcoach is jouw weg naar een gezonde leefstijl in goede handen.