Deze vraag kwam aan bod tijdens het European Congress on Obesity 2024. Professor Liesbeth van Rossum beantwoord deze vraag met een volmondige ja. “We zien in de lange termijndata dat leefstijlinterventies wel degelijk een gunstig effect hebben op gewichtsverlies en een lager risico op hart- en vaatziekten”, zegt Van Rossum in een video op het Obesitas Platform.
Volgens de obesitas hoogleraar zijn er recentelijk lang termijndata van verschillende studies gepubliceerd. Uit een van die studies blijkt dat leefstijlinterventies bij diabetes type 2-patiënten zorgen voor een significant lager gewicht, een kleinere buikomvang en een lager HbA1c. “Uit een andere studie blijkt dat de combinatie van een leefstijlinterventie en meer beweging leidt tot een 61 procent lager risico op hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht en diabetes. Ook blijkt dat 51 procent die na vijf jaar nog steeds een lager gewicht zonder afvalmedicatie had ten opzichten van 16 procent uit de controlegroep.”
Een combinatie van afvalmedicatie met extra beweging werd ook onderzocht. Daaruit blijkt ook dat de groep waarbij de deelnemers ook zijn gaan bewegen minder aankomen nadat ze stoppen met afvalmedicatie. Van Rossum: “Genoeg bewijs dat leefstijlinterventies wel degelijk een significant lange termijneffect hebben.”
Bekijk hier de video van Liesbeth van Rossum tijdens het congres.