Keer Diabetes2 Om is een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)
Keer Diabetes2 Om (KDO) is een intensief, curatief (genezing bevorderend) leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2 (DM2). Het programma is ontwikkeld door stichting Voeding Leeft en richt zich op het omkeren of stabiliseren van DM2 en het verbeteren van de kwaliteit van leven. KDO wordt gevolgd in groepen van circa 20 deelnemers, waarbij ook ruimte is voor individuele aandacht.
Het doel van Keer Diabetes2 Om is het omkeren dan wel het in remissie brengen van DM2. Dat wil zeggen dat gestreefd wordt naar herstel, waarbij de aandoening geheel of gedeeltelijk terrein verliest en de gezondheid verbetert. ‘Omkeren’ houdt in dat een deelnemer gezonde HbA1c waarden bereikt met minder of geen diabetes medicatie. Duurzame gedragsverandering leidt tot een betere kwaliteit van leven.
Je kan deelnemen aan Keer Diabetes2 Om als je 18 jaar of ouder bent. Daarnaast ben je diabetes type 2 patiënt en heb je overgewicht (een BMI hoger dan 25 kg/m2) en/of een vergrote buikomvang (vrouwen meer dan 80 cm; mannen meer dan 94 cm). Je maakt gebruik van glucose verlagende medicatie.
Als je aan deze voorwaarden voldoet, kunnen zorgverleners (internist, huisarts, POH) je doorverwijzen naar KDO. Je kan je ook zelf aanmelden via de website of op een gratis bij te wonen regionale informatiebijeenkomst georganiseerd door Voeding Leeft. De inclusie- en exclusiecriteria vind je hier.
Keer Diabetes2 Om duurt twee jaar. Deze periode is onderverdeeld in twee fasen: de intensieve behandelfase en het nazorgtraject. De indeling is als volgt:
De zorgverlener (internist, huisarts, POH) verwijst je door naar Keer Diabetes2 Om. KDO is een multidisciplinaire leefstijlinterventie. De professionals die je hierbij begeleiden zijn de diëtist, coach, verpleegkundige en programmacoördinator.
Deze GLI is er ook in een online variant: Keer Diabetes2 Om-GLI-online (KDO-online). Meer informatie hierover vind je op de website van stichting Voeding Leeft.
De GLI Keer Diabetes2 Om is een interventie van stichting Voeding Leeft.
Als je voldoet aan de inclusiecriteria en je hebt een verwijzing van de huisarts of een andere zorgverlener, dan vergoedt de zorgverzekeraar de GLI Keer Diabetes2 Om vanuit de basiszorgverzekering. De vergoeding van kosten van de inzet van andere zorgverleners, die niet standaard bij Keer Diabetes2 Om betrokken zijn, is afhankelijk van je zorgverzekering. De kosten voor een eventueel lidmaatschap van een sportschool, sportvereniging of ander beweegaanbod worden niet vergoed door je zorgverzekering.