Nieuwe wereldwijde definitie voor obesitas

Na meer dan vijf jaar onderzoek heeft een commissie van de Lancet het begrip van wat het betekent om obesitas te hebben radicaal herschreven.

De volledige definitie:

‘Klinische obesitas is een chronische, systemische ziekte die veranderingen veroorzaakt in de functie van weefsels, organen, of zelfs het hele lichaam. Deze veranderingen kunnen leiden tot ernstige schade aan eindorganen, met levensveranderende en soms zelfs levensbedreigende complicaties als gevolg. Het hebben van klinische obesitas leidt dus tot beperkingen in het dagelijks leven.’

De belangrijkste inzichten uit het artikel:

▪️ 𝗡𝗶𝗲𝘂𝘄 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗲𝗶𝗱: Klinische obesitas wordt gedefinieerd als een ziekte, terwijl preklinische obesitas wordt beschouwd als een gezondheidstoestand.

BMI is niet genoeg: De diagnose van obesitas kan niet alleen gebaseerd worden op BMI. Directe metingen van lichaamsvet of buikomtrek zijn noodzakelijk.

▪️ 𝗧𝗼𝗲𝗴𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗼𝘁 𝘇𝗼𝗿𝗴: Beleidsmakers en gezondheidsautoriteiten moeten toegang bieden tot behandelingen voor klinische obesitas, zoals dat hoort bij een chronische en mogelijk levensbedreigende aandoening.

▪️ 𝗧𝗲𝗴𝗲𝗻 𝘀𝘁𝗶𝗴𝗺𝗮𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴: Effectieve volksgezondheidsstrategieën moeten gebaseerd zijn op actueel wetenschappelijk bewijs, in plaats van aannames die de verantwoordelijkheid van obesitas bij het individu leggen. Vooroordelen en stigmatisering van mensen met obesitas vormen een groot obstakel bij preventie en behandeling.

Prof. Dr. Liesbeth Van Rossum is blij met de uitkomsten van het onderzoek, zegt ze namens het PON (Partnerschap Overgewicht Nederland): “Het is belangrijk dat er wereldwijd een betere definitie is dan de definitie die vaak nog gebaseerd is op het BMI. Goed om te zien dat dit artikel uitstekend aansluit bij de aanbevelingen in de nieuwe Nederlandse richtlijn voor overgewicht en obesitas.”

Een commissie van The Lancet heeft een analyse van het beschikbare bewijs uitgevoerd. Ook de inzichten van ervaringsdeskundigen zijn daarin meegenomen. Het artikel werd onlangs gepubliceerd.

Meer weten? Het hele artikel uit The Lancet kun je hier lezen.  

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten

Zoeken op blcn.nl