Een wijkgerichte aanpak om diabetes type 2 terug te dringen is effectief en kan 1 miljard euro per jaar besparen op de kosten in de zorg en het sociaal domein. Met de aanpak van 2Diabeat gaan inwoners gezonder leven en verbetert hun kwaliteit van leven. Dat is de conclusie van de SROI (Social Return On Investment analyse) die 2Diabeat heeft laten uitvoeren.
Uit de analyse van de wijkaanpak in de gemeente Wijdemeren blijkt dat iedere euro die geïnvesteerd wordt in een gezonde wijk, 4,10 euro oplevert aan sociaaleconomische waarde. “Bovendien moet je de verbetering van kwaliteit van leven niet onderschatten,” vertelt Maarten Ploeg, programmadirecteur van 2diabeat in hun persbericht. “Dat mensen door het aanmeten van een gezonde leefstijl, ondersteund door een netwerk uit hun wijk, fitter worden, beter slapen, zich mentaal sterker voelen en in toenemende mate hun diabetes type 2 omkeren, is van onschatbare waarde.”
In 2019 is het landelijke programma 2diabeat van start gegaan. Op dit moment ondersteunt 2diabeat meer dan 75 wijken in Nederland bij het opstarten en aanjagen van de gezonde leefstijlbeweging in de wijk. In deze wijken neemt een ‘lokale aanjager’ het voortouw. De aanjager verbindt, versnelt en voedt lokale gezondheidsinitiatieven, en wordt ondersteund door een wijkadviseur van 2diabeat. Samen verbinden de wijkadviseurs en aanjagers de leefwereld met de systeemwereld.
“Leefstijlcoaches kunnen uitstekend een rol spelen in deze wijkgerichte aanpak”, stelt Sione Brugman van de BLCN. Zij zijn gewend om een verbindende rol te hebben en zetten zich in voor hetzelfde doel: leefstijlgerelateerde aandoeningen verminderen en de kwaliteit van leven bevorderen.”