Het was 2014 en Sione Brugman zat nog in een van de eerste lichtingen van de opleiding tot leefstijlcoach bij de ALVEG. Ze wilde zich graag aansluiten bij een beroepsvereniging, maar die was er nog niet. Sione zag direct het belang ervan in, bundelde de krachten met anderen en zette de eerste stappen richting de oprichting van de BLCN. Nu, na 10 jaar BLCN en 10 jaar actief voor de vereniging, zwaait ze af en stort zich op een nieuwe uitdaging.
Onder aanvoering van Meijke van Herwijnen van Visiom werd een team gevormd van enthousiastelingen die zich hard wilden maken voor een beroepsvereniging voor leefstijlcoaches. “We stelden een beroepsprofiel op en namen alle benodigde juridische stappen”, blikt Sione terug. “In het najaar van 2015 was de BLCN een feit.” Sione zelf is lid nummer 14: “Ik was een beetje traag met mezelf inschrijven”, lacht ze. “Al snel zaten we op zo’n 20 tot 30 leden. Ik weet nog goed dat we begin 2016 onze eerste ALV hadden, live in Amersfoort. Ik kende alle leden toen persoonlijk.”
Gedragsverandering
In het begin was de holistische kijk en de focus op positieve gezondheid nieuw in het eerstelijns zorgveld. Sione: “Daar waren we koploper in. Gelukkig herkende de aanpalende beroepsgroepen dat leefstijl breder is dan alleen voeding en beweging. Van coaches die zich eerst nog meer op de BRAVO-factoren richtten zijn we uitgegroeid tot ware gedragsveranderaars op het gebied van leefstijl. Heel mooi om deze ontwikkeling van dichtbij mee gemaakt te hebben.”
Sione hamerde ook altijd op het feit dat alleen een GLI niet altijd voldoende is. “Met alleen de GLI kom je er nie, zeg ik altijd. Er is vaak meer voorliggende problematiek die behandeld moet worden.” Al snel raakte ze betrokken bij JOGG en heeft aan de wieg gestaan van de ketenaanpak voor kinderen, inmiddels Kind naar Gezonder Gewicht. En toen het PON (Partnerschap Overgewicht Nederland) aan de slag ging met een dergelijke netwerkaanpak voor volwassenen, was ook die stap snel gemaakt.
Stokpaardje
“Omdat ik wist vanuit de aanpak voor kinderen dat de rol van Centrale Zorgverlener goed door verschillende professionals uitgevoerd kan worden – en ik had meegemaakt hoe onhandig de beroepsverenigingen de leefstijlcoach voor volwassenen hebben georganiseerd ten aanzien van herregistratie eisen – heb ik me onder meer hard gemaakt dat er één gezamenlijk kwaliteitsregister voor de kinderleefstijlcoach moet komen. Dat was wel mijn grootste stokpaardje. Vanaf 2021 zijn we bezig geweest met de eerste schetsen voor het project ‘Kinderleefstijlcoach’ en we zijn nu nog steeds druk bezig. Waarom het zo lang duurt? Omdat we echt willen dat de kwaliteitsborging goed komt en dat we het in gezamenlijkheid met andere beroepsgroepen willen organiseren. Dit soort processen kost echt mega veel tijd.”
Niet zomaar een vinkje
Sione’s grootste angst was dat er mensen even een ‘vinkje’ kinderleefstijlcoach konden halen omdat ze dan wellicht vergoed zouden worden door de zorgverzekering. “In ons voorstel voor het beroepsprofiel staat dat de kinderleefstijlcoach een wetenschappelijk onderbouwde interventie uitvoert, dus niet zomaar even wat losse gesprekjes voert. Er staat specifiek in welke gedragsveranderings- en gesprekstechnieken iemand moet beheersen. Het wordt dus niet zomaar een beroep wat je erbij kunt doen. Het is nu goed onderbouwd en dat was mijn wens waar ik me al die jaren hard voor heb gemaakt.”
Hoogtepunt
De BLCN heeft sinds 2020 een enorme groei in leden doorgemaakt, vlak nadat de GLI in het basispakket van de zorgverzekering kwam. Sione: “Dat was mooi om mee te maken, maar tegelijkertijd ook gek, want ik kende eerst alle leden en toen niet meer. En alle ALV’s waren sinds de pandemie altijd online. De ‘feeling’ met de leden werd dus iets minder.” Daarom was de medeoprichtster zo blij met de opkomst van het eerste BLCN-event op 10 december 2024. “Na al die jaren online was het zó fijn om iedereen weer te zien en alle nieuwe gezichten echt live te zien! Dat was echt wel een van de hoogtepunten van tien jaar BLCN voor mij. Een soort kers op de taart vlak voor mijn afscheid.”
Uitdagingen
In de tien jaar bij de BLCN heeft Sione verschillende rollen vervuld. Naast algemeen bestuurder is ze ook penningmeester, vice voorzitter en als laatst beleidsadviseur zorg geweest. Haar switch naar beleidsadviseur was omdat ze volgens de reglementen uit het bestuur moest. “Een van de lastigste dingen die ik voor de BLCN heb gedaan waren de gesprekken over de medische richtlijn overgewicht en obesitas. Ik zat daar als enige zonder medische achtergrond tussen de witte jassen. Dat was enorm overweldigend en ik moest keihard werken om ervoor te zorgen dat ze de BLCN serieus bleven nemen. De druppel was dat de werkgroep het ineens midden in de zomervakantie over de GLI wilde hebben, terwijl ik op een afgelegen plek zat. Dat was de zwaarste tijd bij de BLCN.”
Kansen en bedreigingen
Sione ziet een mooie toekomst voor de BLCN en de leefstijlcoach als vakgebied. “Maar de interne organisatie zie ik als bedreiging, want ons bestuur en beleidsadviseurs werken allemaal maar enkele uren per week en hebben er veel andere opdrachtgevers naast. Als we voor volwaardig aangezien willen worden, moeten we echt meer uren gaan maken om meer te bereiken. We zijn lang ‘Calimero’ geweest, maar nu zijn we een gedegen beroepsvereniging met ambitie dus moeten we ons vol inzetten. Ik pleit ervoor om de contributie significant omhoog te doen zodat het bestuur en de beleidsadviseurs meer dedicated voor de BLCN kunnen werken. We moeten onze kansen pakken! Maar naast onze eigen organisatie is ook de visie van het huidige kabinet een bedreiging en zorgt de komst van nieuwe obesitasmedicatie voor een uitdaging.”
Ondanks alle bedreigingen ziet Sione zeker ook kansen voor de BLCN. “We worden inmiddels gezien als een beroep en er is een hbo-bachelor in de maak. Ik verwacht dat in de toekomst leefstijlcoaching gezien wordt als een manier om te behandelen en dat de effecten van een leefstijlbehandeling steeds breder bekend worden. Leefstijlcoaching heeft gewoon effect!”
Terugblik
De afgelopen tien jaar zijn voorbij gevlogen, vindt Sione. “Wat hebben we veel gedaan en bereikt en wat is er veel gebeurd. We zijn de snelst groeiende nieuwe beroepsgroep en de ontwikkeling blijft de komende jaren nog in sneltreinvaart doorgaan. Daarom is het goed om soms een wisseling van de wacht te hebben, voor weer een nieuwe frisse blik.” Sione is in maart gestart als adviseur modernisering professionele verpleegkundige standaard bij de V&VN (Beroepsvereniging Verzorgenden & Verpleegkundigen). “Ik laat leefstijl en overgewicht los en ga nu volledig op mijn competenties werken. Heel spannend, maar ook leuk, want sinds 2012 heb ik niet meer op een fysiek kantoor met collega’s gewerkt.”