Om gezonde maaltijden ook beschikbaar voor mensen met een lage SEP te maken, richtte BLCN-leefstijlcoach Nynke Dijksta samen met haar partner De Buurtkok op. Een non-profit organisatie die maaltijden voor de Voedselbank en anderen kwetsbare doelgroepen maakt, kookworkshops organiseert en op nog meer manieren gezonde maaltijden toegankelijker maakt in Friesland. “Inmiddels hebben we 35 vrijwilligers en produceren we 450 maaltijden per week.”
BLCN-leefstijlcoach Nynke Dijkstra ging drie jaar geleden haar droom achterna. “Ik zie veel armoede tijdens mijn werk en het is me een doorn in het oog dat gezonde voeding een luxe wordt. Dat wilde ik veranderen. Daarom startten mijn partner en ik De Buurtkok, een initiatief wat gezonde voeding met biologische streekproducten voor bepaalde groepen mensen gratis of tegen kostprijs aanbiedt. Na drie jaar ontwikkelen hebben we nu een groot netwerk met vrijwilligers en bieden we verschillende gezonde diensten aan.”
Gratis gezonde maaltijden
Het primaire doel van De Buurtkok is het kosteloos aanbieden van gezonde maaltijden aan de Voedselbank in verschillende Friese gemeenten. Om dat te kunnen financieren, worden ook maaltijdens tegen een commercieel tarief aangeboden, kunnen mensen maaltijden doneren door vriend van De Buurtkok te worden, organiseren ze sociale etentjes en worden kookworkshops aangeboden, zowel voor volwassenen als op scholen voor kinderen. “We geven een reeks van lessen over gezonde voeding, waarbij de kinderen ook zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld gezonde traktaties maken en het ontdekken van nieuwe smaken en recepten”, vertelt Nynke.
Zet armoede op de kaart
De sociale etentjes zijn speciaal voor mensen met een lage SEP om toch een restaurantbeleving te hebben. Deze worden op verschillende locaties georganiseerd, waarbij vrijwilligers van De Buurtkok zorgen voor een mooie opgedekte tafel, een goede sfeer en een gezond en lekker menu. Omdat niet alle kosten met subsidies gedekt worden, biedt De Buurtkok ook commerciële diensten aan. Nynke: “We zijn nu bezig met de actie ‘Zet armoede op de kaart’, waarbij een QR-code op de menukaart of tafelkaartje in restaurants komt zodat mensen die het wel kunnen betalen om uit eten te gaan een gezonde maaltijd kunnen doneren aan mensen die in armoede leven.” Ook is de werving gestart voor “Vrienden van De Buurtkok” een programma waarmee je het werk van De Buurtkok eenmalig of maandelijks kan steunen met een donatie. Want dat gezonde eten voor iedereen bereikbaar moet worden, zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.’
Gezonde voeding en gelijke kansen voor iedereen
De Buurtkok is klein begonnen in een voetbalkantine met gewone pannen en simpele bakjes. In drie jaar tijd groeide de stichting flink en beschikt nu drie dagen in de week over een professionele keuken waar een productie van 500 maaltijden per week gemaakt wordt. Vrijwilligers kunnen zich via een app aanmelden voor shifts en er zijn drie vaste mensen en koks in dienst. Het is Nynke’s droom dat De Buurtkok in meerdere gemeenten actief wordt, en misschien wel landelijk. “Ik sta er open voor als andere BLCN-leefstijlcoaches dit initiatief in hun eigen gemeente willen implementeren. Samen staan we sterker bij de missie: gezonde voeding en gelijke kansen voor iedereen.”
Wil je De Buurtkok steunen of een maaltijd doneren? Kijk dan op deze pagina en wordt vriend van De Buurtkok!