Advies Zorginstituut: afvalmedicatie Wegovy nog niet in basispakket

Het Zorginstituut adviseert aan de minister van VWS. Het middel met de werkzame stof semaglutide is bewezen effectief, maar omdat de vraag zo groot zal zijn, is het een te groot risico voor het zorgbudget. Hoogleraar en internist bij Erasmus MC Liesbeth van Rossum zegt in De Volkskrant te begrijpen dat dit besluit teleurstellend is, maar dat het aan de politiek is om de ‘kraan dicht te draaien’ en maatregelen te nemen om de obesitasproblematiek op te lossen. De BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) onderschrijft dat standpunt.

Ook al zou Wegovy – waarmee patiënten zo’n 15% lichaamsgewicht verliezen, meer dan met Saxenda – vergoed worden, zelf dan zou het de obesitasproblematiek niet oplossen, stelt Van Rossum. “Het bad is vol een de kraan blijft lopen”, zegt de hoogleraar in De Volkskrant. “De kraan moet dicht. Dat is aan de politiek. Een suikertaks, minder ongezond voedsel in de supermarkt, geen reclame meer voor ongezonde producten, geen frisdrankautomaten meer op scholen.” Van Rossum vindt dat al deze maatregelen ook nodig zijn, naast het aanbieden van leefstijlprogramma’s zoals de GLI, en de afvalmedicatie die al in het basispakket zit. Het Zorginstituut onderschrijft dat en trekt aan de bel dat we toch niet een grote groep mensen levenslang een duur medicijn kunnen voorschrijven terwijl het land niks doet om ‘de kraan dicht te draaien’.

De BLCN is blij dat zowel Van Rossum als het Zorginstituut de politiek wakker schudden en de urgentie van maatregelen om de maatschappij gezonder te maken benadrukken. “Onze leden zien hun cliënten worstelen met de vele verleidingen, wat het lastiger maakt blijvende gezonde gewoontes te creëren”, vertelt bestuursvoorzitter Inge Out. “Ons oerbrein is niet bestand tegen de verleidingen en ongezonde impulsen van de huidige maatschappij. In plaats van dweilen met de kraan open, moet de politiek nu écht ingrijpen om erger te voorkomen.”

Een eerste stap met aan een gezonde leefstijl te werken is door het volgen van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Deze worden door het hele land aangeboden en vergoed vanuit het basispakket. Out :”Als mensen effectief aan de slag zijn gegaan met hun leefstijl binnen een GLI en nog steeds boven een bepaald BIM zitten, dan kunnen ze na een jaar in aanmerking komen voor de afvalmedicatie die al wel in het basispakket zit.”

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten