Niet alle BLCN-leden geven de GLI of werken in functies waarbij ze alleen maar coachen. Titia Lekkerkerk zet haar opleiding tot leefstijlcoach in voor haar werk als beleidsadviseur bij de Hartstichting. Met het team ‘Gezonde Samenleving’ werk ze aan de beleidsmatige kant van preventie. “Mijn leefstijlcoachdiploma heeft echt meerwaarde voor deze baan.”
Na jarenlang voor de Patiëntenfederatie Nederland gewerkt te hebben zocht voedingskundige Titia Lekkerkerk een andere uitdaging. Deze vond ze in de opleiding tot leefstijlcoach die ze in 2022 voltooide. Een eigen praktijk beginnen was om meerdere reden niet aan de orde, maar ze wilde wel graag haar nieuwe opgedane kennis inzetten in haar werk. Dat resulteerde in een baan als beleidsadviseur bij de Hartstichting waar ze zich inzet voor preventie. “Ik heb ontzettend veel aan alles wat ik in de opleiding geleerd heb.”
Met het team Gezonde Samenleving werkt Titia aan preventie. “Daarmee willen we juist voorkomen dat mensen hart- en vaatziekten krijgen. We werken veel met de BRAVO-thema’s, waarin we optrekken met andere gezondheidsfondsen. Samen met de andere fondsen werkt de Hartstichting aan de collectieve aanpak om de omgeving gezonder te maken, zoals gezondere supermarkten, gezondere leefomgeving. In plaats van coaching op individueel niveau, zet ik mijn kennis in voor preventie op collectief niveau.”
Wanneer veranderen mensen hun gedrag? Deze kennis die Titia in de opleiding heeft opgedaan, is erg waardevol in de praktijk. Ze is ook betrokken bij Hart voor de zaak, een initiatief van de Hartstichting gericht op gezondere bedrijven. “Daarvoor heb ik een leefstijlcoachtraject ontwikkeld. Omdat ik zelf al fulltime werk en dus de coachsessies niet zelf kan doen, heb ik daar mijn studiegenoten voor gevraagd.” Ook houdt Titia zich bezig met het ontwikkelen van voedingsbrochures voor de Hartcheckpunten door het land. Dat zijn pop-uplocaties waar mensen hun bloedwaarden kunnen laten checken. “Als de bloeddruk of cholesterol verhoogd zijn, geven we ze informatie en leefstijladvies mee. Daar ben ik ook bij betrokken.”
Als beleidsadviseur begeleid ze dan wel geen individuele cliënten, maar er zijn nog veel meer banen waar leefstijlcoaches een meerwaarde in kunnen spelen. “Denk aan gezondheidsfondsen en andere bedrijven die zich met preventie of duurzame inzetbaarheid bezig houden.” In haar werk is Titia veel bezig met de omgevingsfactoren. “Deze zijn zo belangrijk. Na de opleiding had ik deze nog onvoldoende in beeld, maar ik kan het iedereen tippen om daar meer in te duiken. Geef je cliënten bewustzijn van hun omgeving en hoe die omgeving gezonder gedrag soms kan tegenwerken. Als ze weten hoe ze daarmee om moeten gaan, wordt het makkelijker om de juiste keuzes te maken.”
Ondanks dat Titia geen eigen praktijk heeft en voorlopig ook niet die wens heeft, is ze direct na het afronden van de opleiding lid geworden van de BLCN. “Ik vind het belangrijk dat de beroepsvereniging er is, want het staat voor kwaliteit en ik wil graag geregistreerd staan en serieus genomen worden in mijn vakgebied. Om te voorkomen dat er een wildgroei aan onvoldoende gekwalificeerde leefstijlcoaches komt is het cruciaal dat de BLCN er is en een kwaliteitskeurmerk hanteert. Ik heb ik mijn werkende leven veel met beroepsverenigingen gewerkt, en zij onderscheiden het kaf van het koren. Ik vind het zo belangrijk dat de BLCN er is, dat ik me graag inzet om het beroep leefstijlcoach nog beter op de kaart te krijgen.”