Recent gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht, een percentage dat sinds 2014 nauwelijks is veranderd. Opvallend is dat 15,7% van de volwassenen obesitas heeft, wat een lichte stijging betekent ten opzichte van eerdere jaren. Daarnaast blijkt dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met een lagere opleiding; 65% van de volwassenen met maximaal een vmbo-diploma heeft overgewicht, tegenover 43% van de hoogopgeleiden.
Deze stagnatie benadrukt de complexiteit van het probleem en de noodzaak van een effectievere aanpak. Hoogleraar obesitas en internist Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC stelt dat er vaak te eenvoudig wordt gedacht over overgewicht. Het Voedingscentrum wijst ook op de ongezonde inrichting van onze samenleving als een belangrijke oorzaak. In wijken met een lager gemiddeld opleidingsniveau is het aanbod van ongezonde voeding vaak groter, wat gezonde keuzes bemoeilijkt.
Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) onderstreept het belang van een integrale benadering waarin preventie en behandeling hand in hand gaan. Voorzitter Inge Out: “Onze leefstijlcoaches spelen een cruciale rol in het begeleiden van individuen naar een gezondere leefstijl, rekening houdend met zowel fysieke als psychosociale factoren. Het is essentieel dat er op zowel beleidsmatig als maatschappelijk niveau wordt ingezet op structurele oplossingen, zoals het creëren van een gezondere voedselomgeving en het bevorderen van lichaamsbeweging. Samen kunnen we werken aan een gezonder Nederland.”