BLCN ondertekent brandbrief overgewicht en de voedselomgeving

Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) ondertekent de brandbrief van kinderartsen en gezondheidsorganisaties die de noodklok luiden omdat het kabinet Schoof te weinig doet om overgewicht en obesitas bij kinderen te voorkomen. “Wij als leefstijlcoaches steunen de oproep aan kabinet Schoof om een gezonde voedselomgeving te creëren.”

In de brief (zie onderaan dit bericht) staat dat kinderartsen en gezondheidsorganisaties zich grote zorgen maken over de toenemende gezondheidsschade door overgewicht en obesitas bij kinderen als gevolg van de ongezonde voedselomgeving. Een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is een ongezond voedingspatroon. Overgewicht bij kinderen en volwassenen ontstaat mede door de voortdurend groeiende blootstelling aan ongezond voedsel. In tien jaar tijd is bijvoorbeeld het aantal fastfoodlocaties in de buurt van scholen met 40 procent gestegen. Ook is veel marketing van ongezond voedsel op kinderen gericht.

De schrijvers van de brandbrief roepen op om te zorgen dat kinderen niet overal en continu verleid worden tot goedkoop, zoet, zout en vet rommelvoedsel, maar hen te stimuleren om vooral gezond te eten en te drinken. Een gezonde voedselomgeving van kinderen is daarbij een belangrijke voorwaarde. Daarin heeft juist de politiek een hoofdrol; zij kan met concrete en samenhangende maatregelen overgewicht bestrijden en de voedselomgeving gezonder maken door: gezond voedsel goedkoper maken, een reclameverbod voor ongezond voedsel gericht op kinderen in te voeren, supermarkten en andere aanbieders stimuleren meer gezond voedsel aan te bieden en voedselfabrikanten stimuleren gezonder voedsel te produceren.

Voorzitter Inge Out van de BLCN ondersteunt deze voorgesteld maatregelen. “De groeiende zorg om overgewicht bij kinderen vraagt om onmiddellijke actie. Wij als leefstijlcoaches steunen de oproep aan kabinet Schoof om een gezonde voedselomgeving te creëren. Gezond eten moet toegankelijk en betaalbaar zijn voor alle kinderen, zodat zij een gezonde toekomst tegemoet kunnen gaan. Samen kunnen we de strijd tegen overgewicht aangaan!”

Bericht delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer actualiteiten