Beschrijving

Leer alles van Marieke van 't Hekke over wat lipoedeem is, hoe het te herkennen, wat jij ermee kan in jouw coaching en waar je op moet letten in jouw praktijk.

Lipoedeem is een aandoening die naar schatting bij 1 op de 10 vrouwen voorkomt. Deze chronische aandoening kenmerkt zich door een teveel aan vet op vooral de benen en de armen. Vrouwen met deze aandoeningen zijn vaak ‘uitverhouding’. De bovenkleding maat is bijvoorbeeld 2 maten kleiner als de onderkledingmaat.

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan of verergeren van deze aandoening: puberteit, pil gebruik, zwangerschap of menopauze. Naast het teveel aan vet kenmerkt deze aandoening zich o.a door bindweefsel problemen. Vaak is dit bindweefsel te zwak, wat resulteert in enkel klachten, doorgezakte (voor) voeten, knieklachten, moeilijk kunnen lopen of bekkenpijn.

Deze vrouwen zijn vaak oververmoeid, neerslachtig, bewegingsbeperkt en ervaren veel pijnklachten. Het is een invaliderende aandoening met veel impact.

Naar schatting heeft ongeveer 70-80% van de vrouwen met gediagnosticeerd lipoedeem ook obesitas. Lipoedeem is dus een veelvoorkomende chronische aandoening maar in de medische en paramedische wereld vaak nog niet als zodanig (h)erkend.

Countdown
  • 36

    Dagen
  • 21

    Uren
  • 20

    Minuten